Det är viktigt att tänka till lite när man känner att man vill blogga.
Visst går det att bara registrera sig på någon blogg-site och köra på.
Men vill man vara snäppet seriösare, så gör man det rätta för framtiden direkt.
Man registrerar sin egen domän, men köper sig en plats på ett webbhotell och man tänker till en stund.
Vi tar det hela i fyra steg:
- Vad ska man tänka på?
- Varför?
- Exempel
- Hur?
Genom att använda dig av följande steg får du en bra start på din bloggkarriär
1- Viktiga punkter att ta hänsyn till när man ska börja blogga:
- Vilket ämne ska jag skriva om?
- Kan jag rikta in mig mot ett ännu smalare ämne?
- Har jag tillräcklig kunskap för att driva denna blogg?
- Hur ser din vardag ut? Tidsmässigt.
- Vad ska bloggen heta?
2- Varför är dessa punker viktiga
- Ämnet måste finns där som självklart. Du ska ha kunskap och intresset
- Att välja ett för brett ämne är en vanlig fälla om man vill få lite fler besökare och om man vill att dom ska återkomma.
- Rannsaka dig själv om ämnet verkligen är du. Kan du detta eller är du bara intresserad eller nyfiken. Det avgör ofta om man kan/orkar fortsätta blogga efter ett tag.
- Arbetar du mycket och idrottar på kvällar, då kanske du inte har tiden eller ro att sitta och skriva? Oftast har man tid, men måste hitta rätt rutin när man prioriterar. Självdisciplin och planering.
- När du valt ämne, smalnat av ämnet lite och bestämt dig. Bestäm då namnet på bloggen. Detta för att hitta lättast och bäst anknytning till det domännamn du kommer välja sedan. Allt för att besökaren ska hitta dig och sedan komma ihåg dig lätt.
3- Ett exempel
- Du arbetar, har familj, tränar och gillar att åka båt, fiska och dricka whisky. Du känner att det händer mycket i ditt liv hela tiden. Du bestämmer dig för att blogga om dig och din vardag.
- Men när en besökare som är intresserad av fiske läser ditt intressanta inlägg och sedan kommer tillbaka, kanske det dröjer innan du skriver något som denna fiske-intresserade person gillar. Du skriver ju också om ditt båt-liv, din familj och träning. Fiske-personen kommer inte tillbaka. Oftast inte. Det är därför du väljer ett eller två av dina stora intressen att skriva om istället. Du väljer fiske och båt-liv. Du har nu nischat dig mycket bättre och de som är fiske-intresserade kanske även kan tänka sig att följa ditt båt-liv, då de är nära besläktade. Bra!
- Här måste du tänka till lite. Vad skulle du kunna skriva om som fiskare och båtintresserad? Har du kunskapen att skriva en mängd texter i ämnet? Vet du hur man förbereder båten för vinter-förvaring och vad som krävs innan sommaren? Kan du fisksorter och vilka fiskedrag man ska ha och vilka vatten som är bäst? Fiskar du bara ibland eller har du ibland inte tid? Knyter du egna flugor till fisket eller du kanske gillar att meka med båtmotorer.
Ja, det är helt enkelt viktigt att du känner att du har en massa att dela med dig av. Kunskap, erfarenheter och händelser. - Tänk på hur din vardag ser ut. Hur går kvällsrutinerna eller morgonrutinerna till? Har du tid eller skulle du kunna ta dig tid att blogga? Kan du prioritera bort något onödigt? Du kanske alltid brukar äta kvällsmat framför tv:n. Sätt fram datorn också och påbörja en text samtidigt.
Eller brukar du ha 15 minuter slötid innan bussen kommer på morgonen? Skriv eller anteckna idéer då istället.
Se till så du kan prioritera in tid att blogga. Få någon slags rutin. Olika appar i mobil eller platta kan underlätta också. - Namnet är det du ska arbeta in hos besökarna. Här är anknytningen till ämnet ganska viktigt. Antingen det eller väldigt personligt.
T.ex kan man kolla om domännamnet www.BåtOchFiske.se är upptaget. Alternativt www.batochfiske.se trots att det idag finns möjlighet för åäö också.
Det bästa kan vara att använda båda, men det är lite överkurs i nuläget. 😉
Väljer du ett personligt namn som ditt eget kanske: www.AntonFrykner.se kan det också fungera bra. Då kan du ibland (Absolut inte ofta) sticka in något annat inlägg också. Kanske om när du var på whisky-provning eller liknande.
Har du något som utmärker dig kan det också fungera i namnet. T.ex om du har dålig höft: www.HaltaMagnus.se. Eller om du har ett ursprung från Grekland: www.GrekAnders.se. Ja, namnet bör alltså förknippas med innehållet eller dig som person i det här fallet. Humor och självdistans är också ett bra tips.
4- Hur gör man nu då?
- Du har nu svar på ovanstående punkter och vill sätta igång. Du vill inte använda dig av befintliga portaler för bloggar, då dessa framställer din blogg som lite B. I alla fall i mina ögon. Då blir din bloggadress i stil med wordpress.com/grekanders eller grekanders.blogg.se
Detta vill jag att ni försöker hålla er ifrån om det går.
Nej istället tänkte jag slå ett slag för egen domän och eget webbhotell. - Man registrerar sin domän och köper sin webbhotellplats för att sedan börja installera wordpress och anpassa. Detta sker i ett antal steg, men utan att för den delen vara svårt. Jag väljer här att gå igenom detta steg för steg med er i nästa artikel.
Nu har du lagt grunden färdigt. Tänk igenom allt en gång till och justera det du känner. Sök lite på möjliga domän-namn för din blogg också.
Sen är det bara att köra på.
Tips 1
När det gäller planering kan det vara ide att ha en bra app eller ett bra program där man kan föra anteckningar precis när som helst (i mobilen) och börja skriva texter, minnesanteckningar och att-göra-listor med mer. Jag rekommenderar då det fenomenala Evernote. Här kan man även förvara foto och skriva hela texter t.ex.
Kommentera i kommentarsfältet eller skicka ett mejl till mig på ”info [at] driva-blogg [punkt] se” om du vill ha en inbjudan av mig, för att i så fall få gratis Premium-abonnemang. (en begränsad tid dock, men väl värt för att testa). Jag behöver din e-postadress.
Tips 2
När det sedan gäller webbhotell rekommenderar jag att du handlar på Oderland webbhotell som har en mycket bra upptid och fantastisk support.
Det blir också lättare att följa mina guider då det är Oderland jag använder mig av själv.
För att gynna mig en aning, använder du dig av denna länk när du handlar domän och webbhotell hos Oderland:
Oderland – som ett webbhotell, fast bra >>>
Vad kostar detta nu då?
Domännamn: .se 140kr/år eller domänerna .nu .com.net.org.eu 124kr/år .com
Webbhotellplats: Privat 1035kr/år Företag 2505kr/år
Startavgift: 187,5kr
Summa per år med .se: 1175kr/år +187,5kr vid registreringstillfället
Alltså 1175kr per år. Det har alla råd med. Det är säkert. 🙂